به گزارش شدش۲۴ ،در زمستان ۱۳۹۴، اولین مرحله اجرایی برنامه بلندمدت پروژه پیش از تاریخی زهره در دستور کار هیئت باستانشناسی قرار گرفت.
عباس مقدم و سرپرست کاوشهای باستان شناسی درباره کاوشهای اخیر منطقه و اهمیت آنها به ایلنا میگوید: اندکی ارزیابی مسائل و مشکلات موجود درباره گورستانهای کهن و خصوصاً گورستان شوش میتواند شاهد خوبی برای اهمیت کشف چنین گورستانی باشد. ضمن آنکه کاوشهای اولیه شوش به حدی غیرحرفهای انجام شد که نباید انتظار داشت تا آنها توانسته باشند حتی ساختارهای خشتی مربوط به گورها را شناسایی کنند.
اولین گزارش کاوشهای انجام شده در گورستان شوش روایت میکند که اسکلتهای اموات در وضعیت خیلی بدی حفظ شده بود. تدفینها در وضعیتی بود که هیچ جهت و حالت خاصی نداشت و هیچ اثری از ساختار گور به دست نیامد. طبق گزارشهای جسته و گریخته، معمولاً بیش از سه یا چهار اسکلت به صورت تلنبار شده بهدست آمد.
مجموعهای از سه تا پنج ظرف و در مواردی نیز سرگرزهای مسی، آیینههای مسی، یا ظروف سنگی یا سفالی آرایشی (سرمه دان) در جوار سر اسکلت گذاشته شده بود. متاسفانه موقعیت هیچیک از گورها ثبت نشده است و تنها یک طرح ذهنی از یک گروه رایج قبور تاکنون چاپ شده است. در مراحل اولیه، دمرگان تعداد قبور کشف شده را ۱۰۰۰ گور و ظروف مرتبط با آن را ۲۰۰۰ عدد تخمین زده است.
وجود صدها کارگر در کارگاه کاوش باعث شد تا اطلاعات به طرز بسیار ضعیفی ثبت شود. همین امر باعث شده است تا روایتهای مختلفی حتی از تعداد گورها و اشیا وجود داشته باشد. به قولی، هنوز عموم باستانشناسان نمیدانند که مجموعه دستاوردهای کاوش گورستان شوش چه ویژگیهایی داشت.